Een duurzaam tuinontwerp: de basis voor een geslaagde tuin

Bedenk dat een duurzaam tuinontwerp laten maken de basis vormt en het vertrekpunt is van een geslaagde tuin.Op eigen houtje je tuin aanpakken is meestal een te complexe klus omdat de ervaring en deskundigheid soms ontbreekt. Het gaat tenslotte ook om juiste verhoudingen van ingevulde en niet-ingevulde ruimtes, gemeentelijke reglementering,... en om juiste besteding van geld. Naast functionaliteit vormen kennis en een gevoel voor planten een essentieel gegeven.

 

Haalbaarheid en betaalbaarheid

Het realistisch en praktisch houden van tuinwensen is evengoed belangrijk. Het achterliggende idee is dat onderhoud en budget realistisch ingeschat worden. De kostprijs van een tuinontwerp is afhankelijk van diverse factoren en wordt op voorhand afgesproken. Er gaan snel maanden overheen eer een tuinplan helemaal is uitgewerkt. Tuinaanleggers dienen naast hun agenda ook rekening te houden met 'plantperiode' en 'weerverlet'.

Omdat het honorarium voor het tuinontwerp gescheiden is van de uitvoerende tuinaanleg, geeft dit ook een zekere onafhankelijkheid en vrijheid. Je hangt immers niet vast voor het hele traject. Zo kan je zelf beslissen om de tuin geheel of in fases aan te pakken, in eigen beheer of door professionele tuinaanleggers uit te voeren. Soms kunnen kleine, slimme aanpassingen al een groot verschil maken in de tuin.

Tuinontwerp

Tuinvertaalster

Ben je uitgekeken op je bestaande tuin? (tuinen zijn immers onderhevig aan mode/trends) Heb je een woning laten bouwen en is de grond er omheen 'schijnbare chaos'? Wil je meer 'eetbaars'om te plukken naast het huis? Dan kan het verstandig zijn om jouw tuinwensen te laten vertalen in een doordacht ontwerp ! Ik mag gerust van mezelf zeggen dat ik, na al die jaren snel mensen aanvoel en verwoord wat ze willen.

Tuinontwerp
Tuinontwerp
Tuinontwerp

Werkwijze

 • Intakegesprek ter plaatse (1 uur) :
  Goed om even af te stemmen ivm wensen, verwachtingen,werkwijze en kostprijs tekenwerk.Ook toon ik een documap met gerealiseerde projecten, zo vormt U en ik een beter beeld van te verwachten tuinontwerp.
 • Opvolgingsbezoek met opmeting :
  Het terrein wordt opgemeten, hoogtepassen genomen en foto's gemaakt. Ik ga thuis aan de slag om digitaal de opmeting op schaal in te voeren en ontwerpidee├źn vorm te geven.
 • Voorstellen van tuinontwerp :
  Grote lijnen worden besproken, 3D voorstellingen en moodboarden verduidelijken de sfeer en bedoeling.
 • Aanpassingen en detailleren tuinontwerp :
  De soorten beplanting, verhardingen en plaats verlichting worden nauwkeuriger besproken.
 • Definitief ontwerp is klaar :
  Het tuinontwerp bevat plantennamen,maten en hoeveelheden, berekende oppervlaktes en begeleidende exel lijst. Volgende fase.....de uitvoering!

 

Leveren en uitzetten van vaste planten

Heb je een tuinontwerp door mij laten maken en wil je zelf aan de slag met de tuinaanleg maar ondervind je aarzeling in de aanplant van een bloem- en grassenborder ?

Graag koop ik deze planten voor je aan en zet ze uit voor afgesproken prijs. Daarna kan je ze zelf inplanten.

Uit ervaring weet ik dat vaste planten op de juiste plaats zetten, vrij complex is omdat elke soort zich anders ontwikkelt.

Leveren en uitzetten van vaste planten
©2024 Ilse De Schuyter | Privacy statement